ovca

nedeľa 28. apríla 2013

Bééééé Bééééé 5 - Islandské "pravé" voľby

O tom, že delenie politickej scény na ľavicu a pravicu je kravina, som sa presvedčil už dávno. Takisto i čiernobiele delenie na "zlých" ľavičiarov a "fasa" pravičiarov. 

Dnes, 28.4.2013, vyhlásili výsledky parlamentných volieb na Islande. Na tom Islande, kde pred piatimi rokmi pravicová vláda doviedla túto ostrovnú krajinu na pokraj bankrotu. Na tom Islande, kde si banky robili čo len chceli a bačovali po svojom až tak, že zatiahli celú krajinu ku kolapsu. Voľby pred piatimi rokmi vyhrali ľavičiari a dali sa do upratovania.  Sprísnili kontrolu činnosti bánk a započali prístupové jednania o vstupe do Európskej únie. Uskutočnili i neobľúbené ozdravné opatrenia, ktoré donútili ľudí viac šetriť a hlbšie siahnuť do vrecák. Proste úsporné opatrenia. 

Krajina sa však po piatich rokoch vyhrabala z bahna a stabilizovala svoju ekonomiku. Teraz prišli voľby. Tak, ako to aj my poznáme, kandidujúce strany ohurovali a ohlupovali svojich voličov reálnymi či rozprávkovými sľubmi. Veď to poznáme. Výsledok?

                     

Voľby vyhrali pravičiari - konzervativisti a liberáli.  A akými heslami vyhrali? No predsa o tom, ako budú podporovať rodiny, ktoré majú problémy, ako zvýšia prídavky a ako okamžite ukončia prístupové rokovania  o vstupe do Európsekj únie. 

A akáže to je pravica, ktorá vyhrala voľby? No predsa presne tá istá, ktorá doviedla ostrovný Island pred piatimi rokmi ku kolapsu.

Béééééééééé!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára